Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  20/06/2011
Data da última atualização:  10/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  CARVALHO, A. V.; RIOS, A. de O.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  ANA VANIA CARVALHO, CPATU; ALESSANDRO DE O. RIOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO GRANDE DO SUL; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Optimization of technological parameters to produce breakfast cereal from rice and common bean flour by extrusion.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  In: INTERNATIONAL CONGRESS ON ENGINEERING AND FOOD, 11., 2011, Athens. Food process engineering in a changing world: proceedings. Athens: International Association for Engineering and Food, 2011.
Páginas:  5p.
Descrição Física:  1 CD-ROM.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of the present work was to investigate the relevant parameters to elaborate breakfast cereal from a mix of rice and common bean flour and to evaluate the influence of formulations and processing conditions on the final product characteristics. To elaborate the breakfast cereal it was applied a complete experimental design 23, testing the following parameters: common bean flour percentage, moisture and processing temperature, and having the protein content, apparent density and expansion index as statistical answers. Different formulations were processed in a single-screw extrusion. Based on statistical analyses results, for the protein variable, the factors common bean flour percentage, moisture, temperature and the interaction between moisture and temperature were significant. As expected, it was observed a positive effect for common bean flour and a negative effect for moisture, that is, the increase of common bean flour percentage from 13 to 47% and of moisture from 10 to 20%, increased the protein content of the final product. The variable of temperature was significant in the quadratic model, indicating that small variations on the temperature may influence the final protein level. With bean flour contents of 30% considerable contents of protein (13%) were obtained, without prejudicing the technological parameters, once these parameters showed better answers with lower values to this variable. Besides the bean flour content, the apparent density showed as ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Arroz; Extrusão; Farinha; Feijão.
Thesaurus Nal:  Breakfast cereals; Experimental design; Extrusion; Thermoplastics.
Categoria do assunto:  --
Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/36698/1/MCF481.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF30659 - 1UPCAA - CD2011.0102011.010
CPATU44422 - 1UPCAA - DD
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
1.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, I. J. de; SILVA, K. E. da; KRUG, C.; MUNIZ, A. W.; TRINDADE, L. C. H.; NICOLAU, A. C. B.; CHAGAS, E. C.; MENEGHETTI, G. A.; PINHEIRO, J. O. C.; GARCIA, M. V. B.; RODRIGUES, M. do R. L.; LOPES, R.; LIMA, R. M. B. de. Plano de Execução da Unidade (PEU) - 2021: pesquisa, desenvolvimento e inovação. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2021. 50 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Documentos, 155). ODS
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoBOIJINK, C. de L.; TRINDADE, L. C. H.; SOUSA, A. A. B. de. Embrapa Amazônia Ocidental: 10 anos de contribuição aos Programas de Pós-Graduação. In: SEMINÁRIO DE BOLSISTAS DE PÓS-GRADUAÇÃO DA EMBRAPA AMAZÔNIA OCIDENTAL, 2015, Manaus. Anais... Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 19-26.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoTRINDADE, L. C. H. Avaliação e mapeamento das atividades de acompanhamento de projetos de pesquisa no Comitê Técnico Interno da Embrapa Amazônia Ocidental. Manaus: Embrapa Amazônia Ocidental, 2009. 27 p. (Embrapa Amazônia Ocidental. Documentos, 74).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
Registros recuperados : 3
Primeira ... 1 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional